fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

Новини

Триває реєстрації на  Форум громадянського суспільства "Обриси майбутнього: перемога, відновлення та модернізація України".

Програма Форуму доступна для перегляду і завантаження за посиланням тут

А також можна ознайомитися на сайті Форуму https://forum.ednannia.ua/program.html

Також на сайті Форуму плануються прямі трансляції з 4-х локацій Мистецького арсеналу - Велика зала, Лекторій, Дискусійний простір -1, Дискусійний простір-2

Одночасно можуть відбуватися кілька активностей і трансляцій, тому вивчайте програму і обирайте, що вам до душі!

Форум відбудеться:

КОЛИ: 30 травня 2023

ДЕ: м. Київ, комплекс "Мистецький арсенал", (вул. Лаврська, 10-12)

 

Змісти, які ми закладаємо в тему Форуму:

Перший вектор – наближаємо перемогу (адвокація збройної та фінансової підтримки України, протидія гібридній агресії, справедливе покарання за воєнні злочини). Другий вектор – раннє відновлення тих сфер, які потребують швидкої підтримки (соціальна згуртованість і контроль процесу відбудови з боку громадянського суспільства, партнерства на місцевих рівнях, реагування на демографічну кризу). Третій вектор – модернізація – ми не прагнемо відбудувати те, що було неефективне, ми хочемо змін, реформ і модернізації (адвокація реформ з лібералізації економіки, зміщуємо фокус на підтримку бізнесу, а не його карання,  економічна просвіта,  участь громадян у прийнятті рішень тощо).

Панельні дискусії, які можуть вас зацікавити:

Роль ідентичності під час війни та післявоєнного відновлення та модернізації України

На чому стоїть поняття ідентичності? На що в нашому побутовому житті, в практичному вимірі впливає ідентичність? Що насправді сьогодні відбувається з національною ідентичністю українців окрім очевидних речей? Дискусія присвячена відродженню національної та громадянської ідентичності, протидії російським наративам та інклюзивній державній політиці з цього питання.

Спікери: Анна Погрібна, Наталя Кривда, Алевтина Кахзідзе. Модератор

Володимир Єрмоленко, Йосип Зізельс.

Захист демократії: антикорупція та конституційний контроль

Саме громадянське суспільство — той драйвер політичних реформ і незалежний спостерігач, що стоїть на захисті демократії та боротьби з корупцією. Він може вплинути на зміцнення конституціоналізму, конкурентної економіки і свободи слова в нашій державі. Під час панельної дискусії  спікери обговорять зміни до порядку формування Конституційного суду, проблему олігархів в Україні і виконання Державної антикорупційної програми на шляху до членства в ЄС.

Спікери: Марчін Валецький, Андрій Магера, Денис Маслов, Олександр Новіков, Микола Хавронюк, Михайло Серебряков, Тетяна Хутор. Модераторка: Ольга Піскунова.

Драйвери майбутнього України: як адвокаційна діяльність ОГС допомагає наблизити перемогу та прозоре відновлення?

Поговоримо про ключові сфери реконструкції та адвокації, де внесок суспільства буде найбільш ефективним.

Спікери: Айдер Халілов, Ганна Гопко, Андрій Боровик, Сергій Солодкий, Мар'яна Мокринська, Валерія Іванова.

Майбутнє волонтерства: як нам залишитись країною волонтерів

Культура волонтерства в Україні набула унікального для світу формату. Це та ключова ресурсна сила, яка не може існувати без підтримки і консолідації суспільства. Обговоримо найактуальніші проблеми та запити волонтерської спільноти і бачення волонтерського руху в майбутнього.

Спікери: Тата Кеплер, Роман Грищук, Євген Коляда, Василь Луцик, Микита Проданець, Дарина Толкач. Модераторка: Наталія Повтарь.

Роль громадянського суспільства у повоєнній відбудові України

Більшість свідомих громадян впевнені, що відновлення зруйнованого за час війни — спільна справа, до якої повинен долучитися кожен. Обговоримо ключові виклики та можливості для суспільства і громадських інституцій, участь громадян у плануванні місцевого та інклюзивного відновлення, а також сприянні прозорості та підзвітності.

Спікери: Андрій Боровик, Юрій Ромашко, Дар'я Сидоренко, Олексій Дорогань, Сергій Деркач. Модераторка: Ірина Славінська.

Ціна справедливості: хто, як і скільки платитиме за неї

Українське суспільство прагне справедливості — щоб усі, винні в нелюдських воєнних злочинах, понесли свої покарання. Але юридичні рішення та механізми правосуддя – це лише вершина айсберга, що базується на практиках, баченні та настроях, які панують у фахових спільнотах. Говоритимемо про алгоритми правосуддя, майбутні тенденції встановлення відповідальності на основі судів щодо воєнних злочинів, які вже відбуваються в Україні, роль громадянського суспільства і ключові запити, які треба задовольнити.

Спікери: Надія Волкова, Ольга Решетилова, Оксана Коляда, Антон Дробович. Модератор: Максим Єлігулашвілі.

Парад кейсів «Як участь громади стає ключовим елементом відновлення?» Що таке ДНК громади, як бути різними і єднатись на рівні країни. Ми шукатимемо відповіді на питання чому без громади ніяк, які ресурси й компетенції потрібні органам самоврядування для ефективної участі у відбудові та відновленні і чого саме потребують громади з боку донорів та держави.

Спікери: Анна Новосад, Ірина Гайдучик, Оксана Романік, Віталій Бєлобров, Валерій Веремчук, Іван Сороколіт, Анна Ємельянова.

Громадянське суспільство і бізнес: спільнодія заради економічної модернізації

Говоритимемо про важливість активного залучення громадськості до процесів лібералізації роботи бізнесу, а також відновлення і розбудови економіки країни шляхом спільних зусиль та ресурсів.

Спікери: Ольга Шаповал, Ігор Ліскі, Сергій Позняк, Альона Калібаба, Кирило Криволап. Модератор: Андрій Длігач.

Відповідність критеріям вступу до ЄС: прогрес України та роль громадянського суспільства

Взаємодія складних систем на рівні бізнесів та держав. Що ми не враховуємо, коли говоримо про рух в Європейський союз, до чого ще ми не готові?

Спікери: Ярослава З. Джонсон, Штефан Шльойнінг, Тарас Качка, Іван Нагорняк, Альона Гетьманчук, Юлія Шаіпова. Модератор: Василь Бабич.

Як війна та відновлення змінюють суспільний договір в Україні?

Чому громадянське суспільство має на себе ключову роль у відновлені країни? Чому це не може робити держава? Чи потрібний нам у цьому зв'язку новий суспільний договір? Поговоримо про громадську участь, «мандат» громадянського суспільства.

Спікери: Олександр Сушко, Олександр Солонтай, Руслан Рохов, Олександра Романцова. Модераторка: Іванна Коберник.

Панельна дискусія про людський капітал «Стійкість у нашій ДНК»

Демографічні кризи в історії України - чого ми так і не змогли навчитися? Поговоримо про демографічні процеси і їх вплив на країну, повернення вимушених переселенців із закордону та здатність молоді і ветеранської спільноти змінювати порядок денний в Україні.

Спікери: Елла Лібанова, Таміла Ташева, Дарина Марчак, Марина Попатенко, Масі Наєм, Дмитро Ливч, Ольга Менько. Модератор: Євген Глібовицький.