fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

Коли у березні 2022 до заходу України нахлинули сотні тисяч українців, які прагнули зберегти своє життя, у Львові були люди (та організації), які знайшли у собі сили розпочати роботу з новими хвилями переселенців.

Так діяв і Благодійний фонд «Твоя опора» (БФ «Твоя опора»), який того ж місяці розпочав проєкт «Прихисток «Твоя опора» у Львові. Реагуючи на безпрецедентну потребу українців у безпеці та, зокрема, тимчасовому притулку, шелтер став оазисом спокою та підтримки для тих, хто є жертвою повномасштабного вторгнення Росії в Україну. 

У межах прихистку були відтворені всі необхідні умови для людей, які були змушені покинути свої домівки. Від обладнаних кімнат для відпочинку та великих кухонь до дитячих кімнат для ігор та навчальних інтерактивних зон — кожен аспект продуманий, щоб зробити життя переселенців трохи легшим. Прихисток забезпечував не лише місце для відпочинку, а й доступ до основних засобів гігієни та комфорту, що допомагає зберегти гідність у найважчі часи.

«Прихисток «Твоя опора» – це місце у Львові, де українці можуть тимчасово зупинитися і вирішити, що робити далі. Багато хто втратив домівки і статки. Люди прибували до нас з одним пакетом у руках, в яке вмістилося все їх життя», — коментує директорка закладу Любов Возняк.

Завдяки проєкту «Прихисток «Твоя опора», 4 500 людей знайшли тимчасовий дім та безпеку. Водночас, коли БФ «Твоя опора» реалізовував грант ІСАР Єднання, базовими послугами шелтеру скористалось 1116 українців та українок (684 дорослих та 432 дітей). 

«Матері було вісімдесят шість років. Я її на руках ніс, вона не ходила. Нас били, а ми жили. Ховалися у підвалі, носив її на руках униз. Мати єсть мати, я б ніколи не бросив. Нас вивезли, бусом», — розповідає свою історію порятунку Віктор Пономаренко, 1959 р. н., який перед прибуттям у «Прихисток» Мешкав у м. Бахмут Донецької області і працював водієм машини швидкої допомоги. 



«Подобається тут. Я їм (ред. — волонтерам, які доставили) дуже дякую, шо вони не забувають нас (ред. — тих, хто з Донеччини та окупованих територій). Дуже дякую всім людям! Дякую тим всім, хто нас підтримує.. Підтримка дуже дорога. Якщо нас підтримують, то й на фронті, й всюди в Україні легше», — каже Віктор про умови прихистку і висловлює вдячність організаторам проєкту.

За ініціативи БФ «Твоя опора» у період дії гранту ІСАР Єднання, 353 бенефіціари пройшли анонімне анкетування щодо проєкту. 98,5% респондентів зазначили, що задоволені умовами перебування та обслуговуванням персоналу.

Проєкт «Прихисток «Твоя опора» реалізується Благодійним фондом «Твоя опора» за підтримки ІСАР Єднання у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.