fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

Війна значно погіршила доступ дітей з онкозахворюваннями до навчання, лікування та соціальних послуг. Чимало родин, для продовження онколікування, були примушені виїхати в інші країни або стали внутрішньо переміщеними особами, тоді як інші залишилися в місцях проживання в умовах війни. Воєнний стан і його ризики загострили проблему оперативної і системної інформаційно-комунікаційної підтримки й координації благодійної, інших видів допомоги.

ІСАР Єднання у 2022 році підтримав у м.Суми громадську організацію «Батьки онкохворих дітей», які взяли на себе відповідальність підвищити спроможність надання якісних послуг сім’ям, що виховують дітей з онкохворобами. Проєкт було реалізовано через: створення цифрових інформаційно-комунікаційних ресурсів, проведення офлайн арттерапевтичних зустрічей та підвищення обізнаності батьків з актуальних питань соціально-правової підтримки, серію зустрічей з психологом.

Команда громадської організації «Батьки онкохворих дітей» завдяки наданому сприянню в межах конкурсу «Швидка підтримка спроможностей громадянського суспільства України діяти в надзвичайних обставинах» змогли за тримісячний період (з грудня 2022 року по березень 2023) провести низку психологічних сесій: для батьків і дітей гематологічного відділення КНП Сумської обласної ради «Сумська обласна дитяча клінічна лікарня» (16 батьків та 10 дітей). 

Враженням від роботи з психологом і арттерапевничної зустрічі надала Волкова Марина, мама онкохворої дитини: «Коли перебуваєш у відділенні дитячої онкогематології протягом двох місяців, здається, що життя навколо ніби зупинилось. У стосунках з донькою мені складно було її чимось зацікавити, тільки біль, сльози та спроби прийняти довготривале лікування. Вже після першої сесії з арттерапевтом моя донечка почала усміхатися, планувати відвідування наступного заняття та обирати одяг для виходу на зустріч. Я зрозуміла, чому така зацікавленість у доньки, коли сама відвідала заняття. Зустрічі з психологом Вікторією Ратєєвою допомогли мені не зациклюватися на хворобі донечки – це все тимчасово. Зрозуміти, що варто думати й про себе, тому що дитині потрібна усміхнена, впевнена мама».

Команда ГО в межах підтримки також надала консультаційні послуги громадян на території Сумського регіону, створила та розповсюдила буклети про допомогу і діяльність організації. Загальна охопленість проєкту сягнула 5 000 українців.

«Особисто відчула результат від зустрічей проєкту. Групові психологічні практики допомогли мені почати зміни над своїм внутрішнім станом. Я відчула це не лише всередині, але й змогла помітити своє зовнішнє перевтілення. Я дозволила приділяти собі більше уваги, як жінка. Окрема вдячність за дитячу арттерапію, це важлива необхідність для наших діток. Такі зустрічі – можливість внести різноманітність в їх життя, підняти настрій та налаштуватись на позитивні зміни. Вдячна кожному, хто причетний до організації заходів. Сподіваємось на наступні зустрічі», –  висловлює враження про проєкт і діяльність ГО «Батьки онкохворих дітей» Романюк Юлія, мама онкохворої дитини, яка вже рік проходить тяжке лікування, має досвід отримання міжнародних медичних послуг, батько дитини перебуває на службі в ЗСУ та знаходиться в зоні бойових дій.

Проєкт з посилення спроможності надавати якісні послуги сім’ям, що виховують онкохворих дітей та молодих осіб з інвалідністю, які в дитинстві мали досвід онколікування, через створення цифрових інформаційно-комунікаційних ресурсів реалізовано громадською організацією «Батьки онкохворих дітей» за підтримки ІСАР Єднання у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.