fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

2/3 пацієнтів не отримують кров вчасно або взагалі це історична проблема, яка існує вже кілька десятиліть в Україні. За рекомендаціями ВООЗ, для забезпечення запасу донорської крові на 1000 осіб потрібно мати 33 донації крові. В Україні цей показник минулоріч становив 13 донацій на 1000 осіб, тобто майже втричі менший за норму.

У відповідь на цей виклик Громадська організація «Всеукраїнська асоціація донорів України» (далі мова йтиме про платформу ДонорUA) рік тому, 14 червня, в межах підтримки конкурсу ІСАР Єднання «Громадянське суспільство задля перемоги та відновлення сталого розвитку», розпочала кампанію з формування культури донорства та популяризації корисності донорства для здоров’я: через промо заходи, просвітницьку діяльність і співпрацю з ОМС й регіональними центрами крові. Кампанія отримала назву «Розквітай», її мета — популяризація донорства крові, розповідаючи про його красу та користь.

За рік реалізації кампанії #Розквітай у системі ДонорUA зареєструвалися понад 40 000 нових донорів крові. Команда провела 35 подій, учасники яких разом врятували до 3000 пацієнтів, які потребують переливання крові. Кампанія охопила 10 міст: Київ, Дніпро, Тернопіль, Вінницю, Кропивницький, Білу Церкву, Житомир, Миколаїв, Львів та Рівне.

«Турбота про себе — не найпопулярніша тема під час повномасштабної війни. Її важливість люди зазвичай усвідомлюють, коли вже виснажилися та вигоріли. Та у кампанії #Розквітай ми вирішили зробити ставку саме на це. Ми говоримо про те, яку користь донорство приносить здоров’ю, як донорам вести здоровий і комфортний спосіб життя, аби здавати кров регулярно. Ми влаштовуємо події, де перетворюємо донацію на свято, показуємо людям красу донорства й те, як органічно воно вписується у сучасний міський стиль життя», — коментує Ірина Славінська, співзасновниця ДонорUA та Президентка ГО «Всеукраїнська асоціація донорів України» для видання «Новини Полтавщини».

ДонорUA провели також 10 виставок #Побач. Це серія портретів донорів, доповнених їхніми особистими історіями. Люди на цих світлинах не знайомі між собою, мають різний досвід донорства, інтереси та цінності — їх об’єднує лише бажання ділитися кров’ю й допомагати людям таким чином. Початково це була серія з 12 портретів, але в ході кампанії більше 30 людей розповіли свої історії та долучилися до донорської галереї на сайті. Під час виставок 396 людей дізналися свою групу крові — процедуру проводили волонтери ДонорUA.

В ході першого року кампанії відбулися 4 тематичних лекції, гості яких дізналися, яку користь донорство приносить організму, зокрема серцю, як воно перешкоджає розвитку онкозахворювань і навіть який зв’язок існує між донорством та сексом. 

Кампанія #Розквітай продовжуватиметься до жовтня 2024 року. Кожен бажаючий має можливість долучитися.

«Донорство крові — спосіб не лише допомогти іншим, а й покращити власне здоров’я та настрій. Регулярно здаючи кров, ми відповідальніше ставимося до свого способу життя, а окрім цього, самі донації приносять користь: стимулюють обмін речовин, уповільнюють старіння, слугують профілактикою цілого ряду захворювань» — запевняють організатори на сайті www.donor.ua


Кампанію втілює ДонорUA за підтримки ІСАР Єднання у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку. Зміст новини не обов’язково відображає погляди ІСАР Єднання, погляди Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду США.