fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

406163815 3182612441883421 1999893111039796942 n
З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну громадська організація «Егіда-центр» з Кривого Рогу приймає та допомагає облаштуватися переселенцям на новому місці, сприяє їх соціальній інтеграції у громаду Кривого Рогу. Комунальний заклад культури «Народний дім» приймає тих, хто вимушений залишити дім через війну. Проблема інтеграції ВПО в громаду міста є ключовою у підтриманому ІСАР Єднання проєкті, конкурсу «Базова підтримка ОГС, які працюють у сфері гуманітарного реагування», з липня 2023 року по липень 2024 року. 

 Переселенці допомагають переселенцям

Діяльність організації розпочалася ще задовго до повномасштабного вторгнення, Лариса Сидоренко, яка у 2015 році приїхала до Кривого Рогу з Макіївки Донецької області через активні бойові дії та загрозу життю, розказує: тоді, їй місцеві активісти надали допомогу. А тепер жінка допомагає іншим. Лариса – координаторка громадської організації «ЕГІДА-ЦЕНТР» з питань внутрішньо переміщених осіб коментує: «Місто стало на захист своєї країни. І що хочеться зазначити, що ті переселенці, які тільки приїхали, –  зараз серед лав наших волонтерів або ЗСУ. І так вже ми допомагаємо не тільки переселенцям, а й нашим військовим».

 «Вирішуємо усі питання, працюємо з кожною людиною»

«Видаємо гуманітарну і благодійну допомогу, займаємося первинною оцінкою потреб ВПО, переадресацією до потрібних спеціалістів. Вирішуємо усі питання, працюємо з кожною людиною», розповідає голова ГО «Егіда -центр» Наталія Патрушева.

Всього проєктом охоплено 20 920 осіб, які отримали допомогу в межах гранту ІСАР Єднання.

«Переїхавши на тимчасове проживання до Кривого Рогу, після 9 місяців окупації, ми були дезорієнтовані, не знали, що робити далі. В рідному місті залишилося наше щасливе життя та мрії у майбутнє. Ми з родиною потрапили до центру прийому ВПО «Народний дім», вул. Криворіжсталі 52, де волонтери ГО «Егіда – Центр» опікуються переселенцями та надають різнопланову допомогу. Нам надали всіляку підтримку. Дев’ять місяців окупації  це життя в підвалах, постійний нервовий стан. Коли йдеш по вулиці і не знаєш, що с тобою буде далі... Нас зустріли чуйні волонтери, допомогли нам отримати справки на оформлення ВПО, зареєструватися у сімейного лікаря, знайшли місце для проживання, допомогли з продуктами, одягом, засобами для гігієни. Після того як окупанти підірвали Каховське водосховище 06.06.2023, наш дім затопило повністю, саме вони першими нас заспокоїли та повсякчас підтримували. ГО «Егіда-Центр» стали не тільки частиною нашого життя, а й вселили в нас віру в те, що ми ніколи не залишимося зі своїм горем на самоті», – розповідає родина переселенців Херсонської області.

«Через цю війну наша сім’я була змушена покинути рідну домівку! Ми переїхали з Запорізької обл., зі своєю родино наразі наше житло дуже пошкоджено. Повертатися нема куди із-за сильних обстрілів, винаймаємо за гроші квартиру, співробітники ГО «Егіда-Центр»  влаштували нас до центру зайнятості, потім працевлаштували. З дитиною працював психолог, влаштували до дитячого простору, дівчинка почала спілкуватись з однолітками. Будь-яка підтримка на сьогодні рятує життя.  Добрі справи не залишаються непоміченими Ви даруєте не просто матеріальні цінності, а радість і надію. Дякуємо», – висловлює вдячність сім’я, що вимушено покинула власну домівку через пошкодження у Запорізькій області. 

«Егіда-центр» не планує зупинятися

У громадської організації «Егіда-центр» є проєкти, які триватимуть далі, після завершення фінансування від ІСАР Єднання, це і  ремонтні роботи інфраструктурних об’єктів міста, і допомога у нещодавно відкритій амбулаторії, і активна участь у реконструкції й оснащенні ще одного медичного закладу міста Кривий Ріг, продовження роботи з адаптації ВПО в громаду м.Кривий Ріг.

«Від того, що іде війна, це ж не означає, що усе завмерло», – зазначає координаторка з питань ВПО Лариса Сидоренко.

*Проєкт з підвищення ефективності роботи волонтерів та інтеграції ВПО в громаду міста Кривий Ріг реалізується ГО «Егіда-центр» за підтримки ІСАР Єднання у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.