fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

BMV06316

За підтримки ІСАР Єднання команда «Здорових рішень» днями презентувала дослідження «Людиноцентрична модель єдиної системи реабілітації, соціального захисту та повернення ветеранів і ветеранок до цивільного життя». Це дослідження висвітлює актуальну політику щодо ветеранів та ветеранок в Україні, яка базується на Законі України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» №3551-XII від 22.10.1993 р. Даний Закон був прийнятий ще до ухвалення Конституції України, як компромісний варіант для регулювання зобов’язань перед ветеранами різних війн, в яких брав участь СРСР.

Протягом років в Закон вносилися зміни, що стосувалися введення нових категорій суб’єктів та/або пільг, але базова ідеологія залишалася незмінною. Це пояснюється чутливістю питання, адже ветерани завжди були сакралізованою категорією в радянській пропаганді. Закон охоплює 54 категорії ветеранів та ветеранок різних війн, у які вступав Радянський Союз, наприклад, війни в Афганістані.

Головна вада підходу, закладеного в цьому та інших законах, полягає у формуванні ексклюзивного підходу, який відокремлює ветеранів від повноцінного включення в суспільство. Ці закони замінюють пріоритети соціальної інтеграції ветеранів пільгами та матеріальним забезпеченням, що стимулює реактивну поведінку ветеранів і суспільства.

Більшість військових, які боронять Україну під час російсько-української війни, — цивільні, які стали до лав Сил оборони. Після повернення вони можуть зробити цінний внесок у розвиток суспільства, за умови належної реабілітації та підтримки. Важливо перевизначити державну та локальні політики, перейти від ексклюзивного до інклюзивного підходу у ветеранській політиці.

Розробка нової ветеранської політики має бути прозорим і виваженим процесом, з обов’язковим залученням ветеранів та їхніх родин, базуючись на аналізі досвіду інших країн та найкращих практик українських бізнесів та громадських організацій.

«Ми маємо дати нове визначення ветеранам, яке відповідатиме сучасному контексту та суспільному запиту. Попереду довгий шлях консолідації навколо питань подолання радянської спадщини у ветеранській політиці, складні розмови з ветеранами та їхніми родинами, а також численні дискусії, дослідження та адвокаційні кампанії. Наш обов’язок — дбати про трансформації суспільства й країни, забезпечити справедливість для тих, хто воював та воює заради майбутніх поколінь українців»,  — коментують розробники дослідження, фахівці БФ «Здорові рішення для відкритого суспільства».

Посилання на звіт «Людиноцентрична модель єдиної системи реабілітації, соціального захисту та повернення ветеранів і ветеранок до цивільного життя» тут: ednn.link/veterany_vdoma

Дане дослідження та проведення презентації реалізовано БФ «Здорові рішення для відкритого суспільства» за підтримки ІСАР Єднання у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.