fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

DSC 4968
Чим ми схожі, а чим відрізняємось? Що нас об’єднує, а що  робить непримиримими опонентами? Чому у нас серед наративів ідентичності увесь час виникають конфліктні протилежності такі як «суспільство – влада», «фронт – тил», «україномовні – російськомовні», «справжні патріоти – псевдопатріоти», «активні громадяни – пасивне населення»? Що для нас означає бути громадянином України? І взагалі, хто ми?

Адже, ще в 2014 році 23% українців визнавали свою ідентичність, та стільки ж боролися за неї, 28%  – відзначали, що мають подвійну ідентичність, 7%  – прорадянську та ще 16% - мультикультурно-громадянську ідентичність. А вже у 2023 році, згідно з даними соціологічного опутування Центру Разумкова – 85% людей в Україні відносили себе до української культурної традиції, 7% визнавали, що українці та росіяни братні народи та 3% - асоціювали себе з радянською культурною традицією. Чи є українська політика формування національної ідентичності ефективною?

Це показав аудит у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності, який зробила консалтингова компанія CIVITTA за підтримки проєкту ПРООН «Сприяння безпеці людини в Україні через реагування на багатовимірну кризу, спричинену війною», що фінансується Урядом Японії.

Аудит був презентований в Дім громадянського суспільства ІСАР Єднання під час першого засідання Секторальної робочої групи з питань координації міжнародної технічної допомоги у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності. «З початком повномасштабної війни, спровокованою збройною агресією росії саме національна ідентичність стала важливим джерелом суспільної стійкості для України та ключових фактором соціальної згуртованості українців»,  сказав очільник Міністерства молоді та спорту Матвій Бідний, який відкрив засідання Секторальної робочої групи

Керівниця Центру інформації та документації НАТО в Україні та співголова Секторальної робочої групи Вінета Кляйне вважає, що важливо зміцнювати українську національну самосвідомості через спільні проекти та обмін досвідом, що сприятиме не лише внутрішній стійкості, але й її міжнародному іміджу та інтеграції країни. І Центр інформації та документації НАТО в Україні цьому спрятиме. «Наш внесок в роботу Секторальної робочої групи з питань координації міжнародної технічної допомоги у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності передусім – це знання, ресурси, мережа, робота з документами та контакти»,  зауважила Вінета Кляйне.