fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

Харків Дослідження 2024 Укр 

Харків – місто незламних. Більше 70 % харків’яни вважають, що місто тримається передусім завдяки військовим, які його боронять, а також комунальникам (67%), оскільки вони навіть у надзвичайно складних умовах роблять Харків чистим й зручним для життя. Важливу роль відіграють і рятувальники, пожежники та медики (63%), які швидко реагують на наслідки обстрілів. Разом з тим, значна частина опитаних (51%) вважає, що настрій і щоденні зусилля звичайних харків’ян також є важливою складовою стійкості міста.

Такі результати показало дослідження «Харків – точка тяжіння», в якому експерти ГО «Дослідницьке бюро Соціологіст» за підтримки ІСАР Єднання проаналізували участь мешканців у житті та відбудові міста, їхню самоідентичність, точки солідарності й розбіжності між різними групами містян, а також очікування, страхи і надії щодо майбутнього Харкова.

Дослідження стало можливим завдяки Ініціативі секторальної підтримки громадянського суспільства. У межах проєкту громадські організації мають можливість опрацьовувати теми, що стосуються найактуальніших для українців питань - відновлення пошкодженої війною інфраструктури, гуманітарної допомоги, євроінтеграції, національної ідентичності та розвитку локальних партнерств.

харків. дослідження. 2024

Щодо самоідентичності, то «Харків – точка тяжіння» показує, що містяни бачать себе відважними, стійкими, освіченими, працелюбними, відкритими і добрими людьми, які зберігають почуття гумору навіть у важкі часи. Переважна більшість (86%) вірить, що відновлений Харків стане ще кращим, і висловлює намір жити у місті після війни. Дослідження також підкреслює, що харків'яни вирізняються патріотизмом стосовно свого міста, винахідливістю, прагненням розв‘язувати проблеми та сильною взаємодопомогою.

З повним текстом дослідження можна ознайомитись в Аналітичній бібліотеці ІСАР Єднання.

ІСАР Єднання кожен тиждень планує знайомити вас із цікавими дослідженнями, які були проведені в межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства», яке реалізовується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).