fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

 

DSC 6710

«Після поранення, в результаті якого я втратив свою ліву ногу, я був сповнений сил і впевненості, що мені потрібно пару місяць на лікування та реабілітацію, а потім я повернусь у військо. Але я дуже помилявся, адже не розумів, що реабілітація і протезування — це довготривалі процеси», - розказує про свій досвід повернення до життя після втрати кінцівки колишній військовий Михайло Бакалюк.

IMG 2130.jpeg

Під час комунікаційного meet-up «Реабілітаційними лабіринтами», організованого БФ «Пацієнти України» спільно з ІСАР Єднання в Домі громадянського суспільства Михайло Бакалюк поділився своїм досвідом відновлення завдяки благодійним фондам і державній системі протезування. І його висновок, де і як краще робити протезування, виявився зовсім неочікуваним.

«Я зрозумів, що благодійні фонди видають протези і комплектуючі на їхній вибір та зважаючи на те, що вони можуть фінансово собі дозволити. Саме тоді я дізнався, що державна програма протезування дає вибір протезного центру, комплектуючих, протезиста і ти розумієш, який протез більше тобі під твої потреби підійде. Я усвідомив, що нічого не втрачу, якщо протезуватимусь по державній програмі, і це був правильний вибір», - зазначив колишній військовий.

IMG 2137.jpeg

Стратегічна керівниця ініціативи «Реабілітація травм війни» Анастасія Бойчук розповіла, що в Україні працює до 80 протезних підприємств, середній термін очікування протезного виробу - близько трьох місяців. В свою чергу, логістична та операційна директорка ProtezHub Олена Цимбалюк зауважила, що на протезування ніг держава закладає в держбюджет до 856 тисяч гривень, на протези рук — до 503 тисяч гривень на один протезний виріб. При цьому, військовослужбовців держава забезпечує будь-якими протезними виробами, вартістю до 2 мільйонів гривень.

Детальніше.

Цей захід став можливим за підтримки ІСАР Єднання у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).