fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

Migrants Gender 16 9 Ukr

З якими головними викликами стикаються українські мігранти, які залишили свої домівки через війну? Як європейський досвід вплине на їхнє повернення? Чи однаково адаптуються до життя за кордоном жінки та чоловіки?

Український центр економічних та політичних досліджень ім. О. Разумкова, за підтримки ІСАР Єднання в межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства», дослідив гендерні особливості міграції, викликаної війною. За даними ООН, понад 6 мільйонів українців перемістилися до Європи, переважно в Польщу, Німеччину та Чехію. Більшість з них (70%) – це жінки з дітьми та літні люди. Дослідження виявило, що жінкам складніше інтегруватися: вони стикаються з мовними бар’єрами, проблемами із працевлаштування та обмеженим доступом до медицини й житла, тоді як чоловіки мають більше можливостей на ринку праці.

Дослідники стверджують, що українці високо оцінюють соціальну захищеність та безкоштовну якісну освіту для дітей у Європі. Багато хто мріє побачити такі переваги вдома. Однак довгострокове перебування за кордоном підвищує ризик того, що мігранти не повернуться після війни. Важливим чинником у цьому стане політика української влади та її здатність провести ефективні реформи.

З повним текстом дослідження можна ознайомитись в Аналітичній бібліотеці ІСАР Єднання.

ІСАР Єднання кожен тиждень планує знайомити вас із цікавими дослідженнями, які були проведені в межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства», яке реалізовується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).