fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

Opora Research 1

(Фото: Громадянська мережа ОПОРА)

Чи є конфлікт між тими українцями, хто виїхав за кордон, і хто залишився в Україні? Що об’єднує і роз’єднує тих, хто воює і тих, хто працює в тилу? Чи відчувають неприязнь віряни різних релігійних організацій? Відповіді на ці провокативні запитання намагалися знайти дослідники Громадянської мережі ОПОРА та Київської школи економіки за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Нещодавно вони представили дослідження «(Ро)з’єднані: Переосмислення суспільної стійкості в Україні», яке допомагає розібратися, як зберегти єдність поляризованого українського суспільства та розвіяти деякі міфи.

Дослідники не виявили суттєвої різниці у ставленні між українцями, які живуть в Україні, і тими, хто перебуває за кордоном. Так само не було значної соціальної дистанції між тими, хто проживав на тимчасово окупованих територіях чи в зоні бойових дій, і тими, хто такого досвіду не мав. Найбільша відмінність у ставленні одне до одного стосується прихожан релігійних громад, що може бути пов'язано з політичними обговореннями щодо заборони Української православної церкви Московського патріархату. Крім того, близько третини опитаних відчувають, що їхні погляди відрізняються від думки більшості. В чому саме?

Читайте у дослідженні, яке вже розміщено в Аналітичній бібліотеці ІСАР Єднання – інноваційній онлайн-платформі, в якій зібрані аналітичні матеріали, дослідження, звіти та методичні рекомендації з різних сфер, пов'язаних з розвитком громадянського суспільства в Україні. Аналітична бібліотека допомагає організаціям громадянського суспільства, дослідникам та активістам отримувати актуальні дані та інструменти для покращення своєї діяльності.