fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

#надихайся_тут

Одна з розповсюджених моделей поведінки в Україні полягає в тому, щоб критикувати владу, при цьому залишаючись осторонь проблем, які заважають жити. Але є й приклади громад, що вважають прислів’я «Моя хата з краю…» хибним і переконливо доводять, що благоустрій і стабільність є тільки там, де люди готові вкладати в них свій власний ресурс – гроші, знання, час. У 2014-му році на Київщині жителі сіл Віта-Поштова і Юрівка створили громадську організацію «Єдність громади – заможне село», яка з 2017 року працює як Фонд громади.

На сьогодні в Юрівці мешкає 3000 людей, у Віті-Поштовій – близько 1 600. З них 1800 людей вже зробили щось для своєї громади на волонтерських засадах. Якщо не враховувати дітей, виходить, що кожний другий житель залучений до проектів організації. Один з них є унікальним для сільської місцевості України. Йдеться про «Сусідські Варти», що об’єднують зусилля населення і поліції в попередженні та ранньому реагуванні на правопорушення за допомоги системи вуличного відео-спостереження. Наразі близько 1500 мешканців сіл Віта-Поштова та Юрівка об’єднані в 12 «Сусідських варт», завдяки чому на 70% зменшилась кількість правопорушень.

ГО «Єдність громади – заможне село» практикує дофінансування важливих громадських ініціатив за принципом «2+1» (де дві частини – це благодійні внески мешканців, а одна – грантові кошти, зокрема, від ІСАР Єднання). Саме на таких засадах обладнали дитячий майданчик для безпечного відпочинку та занять спортом дітей і підлітків, що мешкають в Юрівці.

Проєкт «Сільська громада ZERO-Waste в дії» задумали та ініціювали заради формування екологічної культури та впровадження цивілізованого поводження з твердими побутовими відходами. На кошти виграного гранту встановили та передали на баланс комунального підприємства чотири контейнери. З населенням провели роз’яснювальну роботу щодо сортування відходів. Також залучили до співпраці компанію-заготівельника, яка встановила в селах свої контейнери для збору пластику та скла. Тепер кожен може безкоштовно здавати сортоване сміття, тобто не тільки поводитись свідомо екологічно а і економити свої кошти на вивозі несортованого. Окрім цього, в селах Віта-Поштова та Юрівка облаштовані п’ять пунктів по збору пластикових кришечок і батарейок.

127109462 2808306016108866 7329721422461215078 n