fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

Новини

У пріоритеті процесів відновлення - створити робочі місця людям, відновити економічну діяльність і лише потім відбудовувати дороги, мости комунальну інфраструктуру. Так вважає 26,7% опитаних громад. Лише третина українських громад має стратегічний документ з повоєнного відновлення, і то він потребує доопрацювання. 52% громад долучали організації громадянського суспільства до розробки стратегічного документу. Такі результати дослідження ініціатив у сфері відновлення, які 12 липня презентувала громадська організація ІСАР Єднання.

Основна мета дослідження – проведення мапування ініціатив у сфері повоєнного відновлення за період 2022 - березня 2023 роки; розробка рекомендацій щодо оптимального формату підтримки проєктів, визначення пріоритетних тематичних напрямків у сфері повоєнного відновлення; визначення потреб організацій, які працюють у тематиці відновлення.

P1001385

P1001242

Відновлення країни вже почалося. Дослідження визначило 27 напрямків реалізації проєктів відновлення в Україні. Громадянське суспільство бере участь у 24 сферах: від відновлення будинків та інфраструктури до лікування травм.

До ТОП-5 сфер входять:

  • Відбудова та ремонт житлової, освітньої, медичної та соціальної інфраструктури
  • Створення аналітичних планів відновлення та проведення аналітичних досліджень
  • Стимулювання «зеленого» відновлення
  • Експертна підтримка органів центральної та місцевої влади в ході відновлення
  • Створення ГІС-систем/ГІС - реєстрів, необхідних для відновлення

За даними дослідження серед регіонів, які найбільше постраждали та потребують допомоги у відновленні: Донецька область (сума збитків складає 32,2 мільйони доларів), Харківська область (31,2 мільйони доларів), Луганська область (17,7 мільйонів доларів), Запорізька область (10,5 мільйонів доларів), Київська область (9,1 мільйони доларів).

В 11 областях України (Київська, Львівська, Івано-Франківська, Закарпатська, Харківська, Сумська, Донецька, Запорізька, Херсонська, Миколаївська) діють ініціативи громадянського суспільства та волонтерів по ремонту та відбудові житла, «відновлення економічної активності та створення робочих місць» є найбільш пріоритетним напрямком - 27%.

Організації громадянського суспільства відіграють значку роль у процесах відновлення України. Тому вони мають бути ініціатором проєктів на місцях, бути безпосередньо залученими до процесів відбудови. Оптимальними практиками залучення вважають квоти для ОГС в комісіях з розподілу коштів, робочих групах з планування відновлення, наглядових радах за процесами, що зменшуватиме ризики корупції.

− «Дослідження показало, що деякі потреби, наприклад, допомогу населенню у ремонті та відбудові житла, набагато швидше почали закривати саме організації громадянського суспільства, а не держава. Також роль ОГС є ключовою в аналітиці та адвокації «зеленого відновлення» України. Саме громадянське суспільство відіграє ключову роль у боротьбі за відкриті дані держави. ОГС частково вирішують проблему надання експертної допомоги громадам у створенні планів відновлення, проте масштаб цієї задачі настільки великий, що зусиль тільки ОГС та міжнародних донорів може бути замало. Також важливо зазначити, що організації громадського суспільства та громадські активісти активно залучені до розробки планів відновлення. А саме 52%», - зазначила Софія Голота, керівниця напрямку досліджень, моніторингу та оцінки ІСАР Єднання.

P1001307

У період з 24 січня 2022 року по 24 лютого 2023 року найбільшу допомогу Україні надали США (71,28 мільярдів євро), Інституції ЄС (35,53 мільярдів євро), члени ЄС (26,4 мільярди євро).

Як показало дослідження,місцевий бюджет (71%) та гранти від міжнародних організацій та проєктів (54%) є основними джерелами фінансування проєктів з відновлення громад. На третьому місці благодійні фонди та організації (37%), за ними субвенції з державного бюджету (29%).

− «Ми продемонстрували унікальне для світу явище. В історії людства ще не було випадків, коли громадянське суспільство країни в стані війни об’єднувалося і ставало частиною оборони, яку веде ця країна за виживання та перемогу. Нічого подібного не відбувалось ані після Першої світової війни, ані після Другої, ані будь-якої локальної.

Громадянське суспільство може бути чудовим партнером для місцевої влади у реалізації проєктів з відновлення та відбудови. Ми вивчаємо актуальні потреби громадянського суспільства, а також вплив і роль неурядових організацій. Майже 80% НУО продовжують працювати в Україні», - підкреслив Володимир Шейгус, виконавчий директор ІСАР Єднання.

P1001248

Також під час події відбулася дискусія, в якій підіймалися питання спроможності організацій громадянського суспільства у процесі відновлення, партнерство та координація із органами місцевого самоврядування, центральними органами виконавчої влади, іншими гравцями у процесі відновлення, платформи та майданчики для консолідації зусиль, прозорість і підзвітність у процесі відбудови, роль організацій громадянського суспільства та інші. 

У дискусії взяли участь: Олександр Ярема, Державний секретар Кабінету Міністрів України, Марат Кюрчевський, Керівник програм з місцевого самоврядування і децентралізації влади Агентства США з міжнародного розвитку, Олександра Бетлій, провідна наукова співробітниця/координаторка проєктів Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, Гліб Канєвський, голова StateWatch.

P1001322

- «Організації громадянського суспільства – це не відокремлений суб’єкт в Україні, це частинка України, і ми активно співпрацюємо з місцевими та державними органами влади. Ми дуже різні, але працюємо на інтереси України.

Основне у відбудові – проєктний менеджмент. Це місце для освіти усіх ключових гравців. Вірю, що співпраця можлива і ми зможемо стати євроатлантичною країною, в якій хочеться жити, в яку хочеться повертатися. Без людей немає сенсу відновлення та відбудови. Важливо, щоб люди поверталися, а ми до цього будемо докладати зусилля», - Олександра Бетлій, провідна наукова співробітниця/координаторка проєктів Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.

- «Ми показали гарний приклад об’єднання, коли почалася війна. Волонтери витягнули дуже багато чого на собі. Давайте еволюціонувати і переходити від кризового реагування до розвиткового реагування і до відновлення спільно», - зазначив Марат Кюрчевський, Керівник програм з місцевого самоврядування і децентралізації влади Агентства США з міжнародного розвитку

- «Нам потрібно підіймати всі кейси перемоги, забувати про зраду і продукувати це. Ми вміємо мережуватися, створювати класні продукти, робити великі реформи. Ми маємо мультиплікувати цей досвід і йти вперед», - зазначив Гліб Канєвський, голова StateWatch.

- "Давайте пам’ятати, що децентралізація відбулася, громади різні, але всі громади потребують включеності громадянського суспільства, людей, людського капіталу, рішень. Усе, що ви гарно придумали у відбудові можна поїхати попрацювати, потестувати у Бучі, Гостомелі, потім цей досвід мультиплікувати на інші регіони України. Часто ми не можемо рухатися з тією динамікою, з якою б хотілося тому що бракує людей і кваліфікованих кадрів", - зазначила Михайлина Скорик, секретарка Комісії з питань бюджету, фінансів, цін та ціноутворення, депутатка Ірпінської міської ради, заступниця міського голови Бучі.

- «Відбудова і трансформація має привести нас до того, щоб стало краще, ніж було. Тут важливим аспектом є досвід міжсекторальної співпраці, коли ми можемо отримати експертизу, навички з різних сфер та різних країн і разом проєктувати», - зазначив Олександр Ярема, Державний секретар Кабінету Міністрів України.

Безпека, створення робочих місць, соціальне відновлення, диференціація та пріоритезація регіонів, підтримка громад, які потребують реалізації дорогих інфраструктурних проєктів, людський капітал, робочий план відновлення для всіх зацікавлених сторін, координація зусиль, локалізація, чітка стратегія – найбільші виклики, які стоять перед Україною у процесі відновлення. 

P1001327

  • З повною версією дослідження можна ознайомитись та завантажити тут.
  • З короткою версією дослідження можна ознайомитися та завантажити тут.

Дослідження було ініційоване ІСАР Єднання та виконане Київським міжнародним інститутом соціології у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).