fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

Новини

Психологічна підтримка, юридична допомога, навички проєктного менеджменту та фандрейзингу, поширення успішних практик, розробка дорожніх карт та рекомендацій для покращення безпекової ситуації в громадах, навчальний курс з ведення власної справи, мовний клуб з вивчення української мови для російськомовного населення, навчальні візити за кордон, об’єднання стейкхолдерів, створення хабів… Усе це і не тільки організації громадянського суспільства під час повномасштабної війни впроваджують на де-окупованих та прифронтових територіях України. 

Усе це є можливим завдяки підтримці ІСАР Єднання у межах грантового конкурсу «Зміцнення спроможності ОГС брати лідерство у процесах відновлення та розвитку деокупованих територій», що впроваджується завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). 

Станом на сьогодні ІСАР Єднання вже підтримала 16 проєктних заявок від організацій громадянського суспільства (ОГС) на загальну суму понад 400 тисяч доларів. Прийом заявок триває до 31 серпня 2023. Подавайтеся! 

Які проєкти ОГС вже отримали фінансову підтримку?  

Ділимося досвідом наших грантерів: 

  • БО Благодійний фонд «Хвостата банда», проєкт «Розбудова спроможності зоозахисної спільноти ефективно діяти в кризових ситуаціях в умовах війни» 

Що організація зробила/робить у межах проєкту: працює для спільноти зоозахисників, поширює кращі практики. Команда займалася евакуацією тварин з притулку Бородянки після де-окупації. Реальність така, що притулки не мають алгоритму дій, і через це багато тварин померло. Цей негативний досвід надихнув команду поширювати кращі практики серед спільноти зоозахисників і притулків. На основі цього будуть розроблені навчальні матеріали/гайди, шаблони безпекових політик та приклади кращих практик, а також навчальні вебінари для зоозахисників.

фото 2

  • ГО «Агенція міських ініціатив», проєкт «Разом, об’єднуючи зусилля» 

Що організація зробила/робить у межах проєкту: допомогла 6 громадам Чернігівської області (Сновська, Городнянська, Куликівська, Семенівська, Тупичівська, Ріпкинська ОТГ) розробити алгоритми дій на випадок екстрених ситуацій. Команда вже навчила понад 100 осіб алгоритмам дій при військових загрозах. А ще представники органів місцевого самоврядування, організацій громадянського суспільства та влади з громад Чернігівщини навчаються разом розробляти проєкти та залучати на них ресурси для відновлення громади.  

IMG 20230523 112401 

  • ГО «Рада ОСББ Київської області», проєкт «Підтримка та супровід ОСББ з відновлення пошкоджених багатоквартирних будинків на де-окупованих територіях» 

Що організація зробила/робить у межах проєкту: Поширює інформацію про доступні програми відновлення житла серед постраждалих громад Київської області (Бородянка, Гостомель, Ірпінь, Макаров).  

  • ГО «Центр інноваційної освіти «Про.Світ», проєкт «Про.Відновлення - програма повернення ЗЗСО до повноцінного функціонування після де-окупації» 

Що організація зробила/робить у межах проєкту: на основі дослідження в громаді буде розроблено та проведено навчальний пілотний курс «Про.Відновлення». Це модель відновлення діяльності закладів загальної середньої освіти після де-окупації. Команда ставить за мету зібрати рецензії на курс, аби в майбутньому офіційно рекомендувати його до впровадження.  

  • ГО «Асоціація приватних роботодавців», проєкт «Забезпечення стійкості громад на визволених і прифронтових територіях через сприяння відновленню економічної активності та розвиток підприємництва» 

Що організація зробила/робить у межах проєкту: розробила навчальний курс (навчання онлайн та офлайн) з питань ведення власної справи. Вже 20 представників бізнесу отримали консультації з питань підготовки кошторису щодо відновлення зруйнованих війною приміщень, техніки тощо. Станом на зараз команда проводить адвокаційну кампанію на рівні Кабінету Міністрів України, щодо надання земельних пільг для бізнесу в Харківській області. 

  • ГО «Центр громадянських ініціатив», проєкт «Херсон - безпечна громада»  

Що організація зробила/робить у межах проєкту: розробляє дорожню карту, рекомендації та проєкти рішень у тісній взаємодії з центральними та місцевими органами влади, які прямо або опосередковано впливатимуть та покращуватимуть безпекову ситуацію у Херсонській міській громаді. Організація має в цьому експертизу і цим підтримує владу. 

  • ГО «Спілка захисту громадянських свобод», проєкт «Покращення доступності соціально важливих послуг для місцевого населення в де-окупованих громадах Миколаївщини» 

Що організація зробила/робить у межах проєкту: створила Хаб кризової допомоги «Поруч» у м. Снігурівка, Миколаївської області. Тут люди отримують консультації щодо місцевих адміністративних послуг, залишають запити про наявні проблеми в системі ЖКГ, яка буде переадресована місцевій владі.  

Команда запустила в роботу кризові психологічні консультації та ініціативу «Кризова правова допомога для місцевих мешканців де-окупованих громад Миколаївщини. Загалом цими послугами вже скористалися понад 300 осіб.  

  • ГО «Відкрите суспільство України», проєкт «Проєктний менеджмент для громад на де-окупованих територіях України, робота з проєктами, грантами, інвесторами» 

Що організація зробила/робить у межах проєкту: навчає команди-представників де-окупованих громад з 7 областей України (Сумська, Житомирська, Чернігівська, Запорізька, Херсонська, Миколаївська, Харківська) практичним навичкам для запуску та реалізації проєктів із відбудови громад через онлайн-курс. Важливий компонент навчання - практичні завдання, зворотній зв’язок від експертів курсу і навіть менторська підтримка. На разі учасники працюють над практичними завданнями, а в підсумку мають розробити проєкти для своїх громад. 

Івасів 060523

  • Чугуївська міськрайонна ГО «Чугуївська правозахисна група», проєкт «Центр правової допомоги ГО «Чугуївська правозахисна група» 

Що організація зробила/робить у межах проєкту: надає офлайн та онлайн правові консультації мешканцям громад (Чугуївська, Старосалтівська, Малинівська, Новопокровська, Печенізька, Вовчанська, Чкаловська) Харківської області. Також допомагає місцевій владі в розробці проєктів, програм, НПА.  

Серед успішних історій організації – правова допомога пані Маргариті, яка є внутрішньо переміщеною особою. Юристи допомогли жінці скласти документи до суду. Завдяки цьому через 1,5 місяця жінка отримала рішення суду, яким її колишнього чоловіка позбавлено батьківських прав та стягнуто аліменти на утримання дитини. 

  • БО «Центр освітніх ініціатив», проєкт «Налагодження практик самоврядування для забезпечення безперервності та відновлення освітнього процесу» 

Що організація зробила/робить у межах проєкту: має на меті зібрати команди із залученням головних стейкхолдерів - представників шкільних адміністрацій, вчителів, батьків, учнів, органів місцевого самоврядування, організацій громадянського суспільства. Усе для того, аби налагодити співпрацю та запустити майданчик взаємодії заради забезпечення безперервності процесу формальної та неформальної освіти у п’ятьох громадах (Тростянецька міська громада, Славутицька міська територіальна громада, Марганецька міська об’єднана територіальна громада, Мереф’янська міська об’єднана територіальна громада, Широківська територіальна громада). У результаті кожна команда впровадить проєкт у своїй громаді. 

  • ГО «ЦУКР», проєкт «Розвиток спільноти журналу «Цукр» для підвищення фінансової спроможності» 

Що організація зробила/робить у межах проєкту: посилює свою фінансову сталість шляхом розвитку мережі доброчинців та крамниці з товарами місцевих виробників. Таким чином завдяки проєкту ГО збільшить свій бюджет від доброчинців. Разом із тим сумчани, які є читачами онлайн-медіа «ЦУКР» отримають доступ до перевіреної інформації про події в громаді та в Україні. 

  • ГО «Білозерський центр регіонального розвитку», проєкт «Життєво необхідні знання - в КРИЛАх» 

Що організація зробила/робить у межах проєкту: 8 місяців окупації, пресингу та перебування по домівках без спілкування негативно вплинули на моральний стан мешканців Музиківської громади Херсонської області, особливо молоді. Тому команда планує відновити проведення освітньо-розвиваючих заходів для молоді (а це понад 1 000 осіб), де вони зможуть опанувати навички ефективної комунікації, стресостійкості, навчитися вирішувати конфлікти, познайомитися з емоційним інтелектом, що допоможе контролювати власні емоції та розуміти інших, ставити власні цілі та досягати їх. Проєкт тільки розпочав свою роботу. Станом на зараз команда встигла обладнати хаб, в якому почала збирати свою аудиторію на різностороннє навчання. 

  • БО «Благодійний фонд «Сапорт Херсон», проєкт «Херсонщина – знову разом! Проєкт БФ «Сапорт Херсон»: відновлення та розвиток деокупованих територій» 

Що організація зробила/робить у межах проєкту: За даними ГО, після підриву ГЕС зріс запит на різні юридичні послуги-консультації, оскільки люди втратили документи, намагаються подавати заяви на відшкодування житла, але не знають, як. Тому, ціль проєкту, який тільки почав свою дію, допомогти справитися з цими викликами. Команда вже готується надавати правові, психологічні консультації в Херсоні, а також проводити виїзні консультації у громадах Херсонщини. Також будуть проведені семінари для працівників місцевої влади з питань стрес-менеджменту та посттравматичного стресового розладу. 

  • ГО «Українська гуманітарна платформа», проєкт «Єдині» 

Що організація зробила/робить у межах проєкту: це будуть курси української мови «Єдині» для мешканців дев’яти деокупованих громад та прифронтових територій (Харківська МР; Балаклійська МР, Ізюмська МР, Чугуївська МР, Старосалтівська СР, Херсонська МР, Чорнобаївська СР, Миролюбівська, Великоолександрівська СР, Бериславська МР). Команда прагне масштабувати проєкт та навчити російськомовних мешканців бути стійкими до впливів культурної пропаганди росії й разом з тим інтегрувати людей в український культурний та інформаційний простір. Для цього команда створила розмовні клуби української мови, де будуть підійматися теми з історії, культури та медіаграмотності, а також вправи з психологічної стабілізації.  

  • БО Благодійний Фонд «Подільська громада», проєкт «Разом сильніші» 

Що організація зробила/робить у межах проєкту: допомагає відновленню й розвитку де-окупованої Балаклійської громади шляхом підсилення громадського активізму та синергії «влада-бізнес-громада».  

Учасники отримають успішний досвід та познайомляться з кращими практиками Вінниці, а згодом на них чекає навчально-ознайомчий візит до м. Кельце (Польща). Тут вони ознайомляться з найкращими проєктами громадських організацій та муніципалітету міста у різних сферах функціонування громади. У підсумку учасники розроблять концепцію та створять хаб для своєї де-окупованої громади, виходячи з потреб її мешканців. 

  • БО «Українська освітня платформа», проєкт «Позашкільна освіта для дітей деокупованих громад Харківської області» 

Що організація зробила/робить у межах проєкту: працює з дітьми, молоддю та свідомими громадянами у п’ятьох де-окупованих громадах Харківщини (Оскільська, Дергачівська, Куньєвська, Золочівська, Ізюмська) через різні моделі навчання - тренінги, семінари, курси, тощо.  

Сподіваємося, що такий різний досвід організацій громадянського суспільства надихне вас на створення та реалізацію власних проєктів.  

Тим часом нагадуємо, що мета грантового конкурсу - надати ОГС додаткові можливості та ресурси для зміцнення спроможності брати участь і нарощувати своє лідерство у процесах відновлення та розвитку де-окупованих територій, які були звільнені від російської окупації, починаючи з 24 лютого 2022 року. Цей перелік є у списку https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1668-22#Text  

На що важливо звернути увагу, аби отримати грант за цим конкурсом? 

Повноправне партнерство та залучення стейкхолдерів на де-окупованій території. Це один із найважливіших компонентів грантової підтримки у межах цього конкурсу. Зверніть увагу, що необхідно надати переконливі докази встановлених партнерств або конкретні факти намірів започаткувати це партнерство. Наприклад, це може бути: меморандум про співпрацю, хартія, лист підтримки тощо.  

Хто може бути партнером/стейкхолдером? 

Місцева влада, місцевий та національний бізнеси, медіа, громадські та благодійні організації й інші важливі гравці. 

ПРІОРИТЕТИ КОНКУРСУ 

  • Швидка необхідна підтримка громад та територій в процесах відновлення адміністративних послуг, соціальних послуг тощо. 
  • Посилення безпеки на звільнених територіях. 
  • Підтримка або розгортання систем формальної і неформальної освіти. 
  • Створення сприятливих умов для місцевого бізнесу, в тому числі соціального 
  • Підтримка громадських рухів, волонтерських ініціатив, громадських і благодійних організацій 
  • Моніторинг ситуації на деокупованих територіях 
  • Доступ до верифікованої інформації на деокупованих територіях 
  • Побудова співпраці між органами місцевої влади, бізнесом та ОГС для швидкого відновлення території 
  • Врегулювання конфліктів на деокупованих територіях та громадах 

1 12411 photo

Нагадаємо, грантовий конкурс триває до 31 серпня 2023 року (включно). Прийом заявок відбувається на постійній основі. Всі отримані заявки Відбіркова комісія розглядатиме 11 вересня 2023. Організації-учасники конкурсу отримають результати протягом місяця після засідання комісії. 

Детальніше про грантовий конкурс та як на нього податися читайте тут (додати гіперлінк: https://ednannia.ua/181-contests/12411-zmitsnennya-spromozhnosti-ogs-brati-liderstvo-u-protsesakh-vidnovlennya-ta-rozvitku-deokupovanikh-teritorij

Очікуємо на ваші проєктні заявки! Хай щастить!  

Конкурс проводиться у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», який реалізовується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень та Центром демократії та верховенства права завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).