fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

cranes construction site 

З початком повномасштабної війни з РФ та поширенням руйнівних атак на всю територію України, залученість українського громадянського суспільства до процесів відновлення значно зросла. Водночас, триваюча війна створює перешкоди та посилює виклики для роботи громадського сектору. Це засвідчило дослідження «Відверто про відновлення», проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва на замовлення ІСАР Єднання. 

У дослідженні йдеться, що головними проблемами для організацій громадянського суспільства (ОГС) у галузі відновлення є:

• нестача технічної підтримки з боку держави

• брак кваліфікованих спеціалістів та волонтерів

• відсутність системності та координації у співпраці з місцевою владою

• брак доступної інформації щодо алгоритмів дій та стратегій у процесах відновлення

• недовіра між громадськістю та місцевою владою.

Дослідники констатують, що сприятиме розв'язанню цих проблем розробка інструментів та механізмів ефективної координації між ОГС та органами місцевого самоврядування (ОМС), мапування наявних проєктів та потреб, пріоритезація напрямів відновлення та розподіл ролей кожної сторони з урахуванням регіонального контексту та потреб населення, впровадження заходів для підвищення довіри між ОГС та ОМС через прозорі процедури та регулярні спільні зустрічі, забезпечення загальнодержавної підтримки для ОГС у секторі відновлення, включно з бюрократичним сприянням та інституційною підтримкою громадських ініціатив, розробка освітніх програм для залучення молоді до кар’єрного розвитку у сфері відновлення та відбудови України.

А найголовніше, для ефективного відновлення регіонів України необхідна тісна співпраця між ОГС, ОМС, державою та міжнародними донорами. Це сприятиме залученню людських ресурсів, покращенню координації та підвищенню довіри між учасниками процесу відновлення.

Почитати дослідження можна в Аналітичній бібліотеці ІСАР Єднання. 

Дослідження виконано Фондом «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» у травні-червні 2024 року за підтримки ІСАР Єднання у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агенство США з міжнародого розвитку. Зміст звіту не обов‘язково відображає погляди ІСАР Єднання, погляди Агенства США з міжнародого розвитку, або Уряду США.

Джерело зображення: @rawpixel.com