fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

ІСАР Єднання підбиває підсумки грантового конкурсу «Посилення громадської участі в процесах раннього відновлення на звільнених територіях», який реалізувався за підтримки Фонду «Партнерство за сильну Українy», що фінансується країнами-партнерами. 

Фото 9

Конкурс тривав понад півроку. За цей час було надано грантову підтримку 37 громадським організаціям з 7 областей України. Вони змогли згуртувати свої громади і посилити волонтерський рух завдяки розбудові громадських просторів, спільній роботі над стратегіями та планами відновлення, проведенню спільних заходів. Налагоджена взамодія дає можливість швидко реагувати на потреби в громадах.

Зокрема, нещодавно в Святогірській та Лиманських громадах через масштабну пожежу виник дефіцит пального для техніки, задіяної в рятувальних роботах. Згуртувавшись, мешканці громад, за підтримки ГО «Союз ветеранів АТО Донбас», звернулися за допомогою до міжнародних організацій та підприємців, що допомогло врятувати від пожежі житлові будинки в Святогірській громаді.

chemonics 13.09

Також в рамках грантового конкурсу було створено 66 громадських просторів - молодіжні та культурні центри, спортивні майданчики, хаби, де мешканці громад вже провели понад 900 заходів.

Завдяки проведеним в рамках конкурсу тренінгам з бюджетування, проєктного менеджменту, адвокації, представники громад навчились брати участь у процесах прийняття рішень та стратегічному плануванні життя своїх громад.

15.05.24 фото 2

Грантери також змогли додатково залучати нові ресурси для розвитку громад. Так, в рамках розробки Плану раннього відновлення ГО «Студениківські джерела» вдалося залучити до відновлення музею нащадків засновновника одного з селищ громади. Інші громадські організації надихнули доєднатись до спільної реалізації проєктів місцевий бізнес, що дало змогу створити в громадах велопарковки, отримати додаткові будівельні матеріали, дофінансувати розроблені проєкти.

Отже, реалізований грантовий конкурс «Посилення громадської участі в процесах раннього відновлення на звільнених територіях» матиме довгостроковий позитивний ефект на громади - на посилення соціальної згуртованості, залучення людей до прийняття рішень, покращення якості життя, що є важливими чинниками розвитку громадянського суспільства.