fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

Барометр ОГС (CSO Meter) відстежує середовище, в якому діють організації громадянського суспільства (ОГС) у країнах Східного партнерства.

Барометр надає важливі дані та аналіз законів і практик, що впливають на ОГС, що дозволяє сектору громадянського суспільства та ЄС визначити пріоритети для необхідних правових реформ. З 2017 по 2023 рік партнером проєкту від України був УНЦПД, який у 2024 році передав естафету ІСАР Єднання до 2027 року включно.

Барометр ОГС ‒ це інструмент, розроблений для підтримки регулярного та послідовного моніторингу та оцінки середовища, в якому працюють організації громадянського суспільства (ОГС) у країнах Східного партнерства.

Він складається з набору стандартів та показників у 10 різних сферах для вимірювання як законодавства, так і практики. Він ґрунтується на огляді міжнародних стандартів та найкращих регуляторних практик. Барометр ОГС був розроблений в рамках процесу, що передбачав інтенсивні консультації та співпрацю, за підтримки Європейського центру некомерційного права (ECNL). Його розробили спільно з ключовою групою місцевих експертів; більш ніж 807 ОГС у регіоні брали участь у консультаціях, що проводилися у три раунди.

Місцеві партнери у кожній з шести країн Східного партнерства підтримали цей процес – Антикорупційний центр Transparency International (Вірменія); MG Consulting LLC (Азербайджан); Інститут громадянського суспільства (Грузія); Асоціація Pro-mo-Lex (Молдова); Український незалежний центр політичних досліджень (2017-2023, Україна), ІСАР Єднання (2024-2027, Україна).
Барометр ОГС складається із двох основних частин:

  • Основоположні права та свободи є важливими для існування громадянського суспільства і включають: (1) свободу об’єднань, (2) рівне ставлення, (3) доступ до фінансування, (4) свободу мирних зібрань, (5) право на участь у прийнятті рішень, (6) свободу вираження поглядів, (7) право на приватність та (8) державний обов’язок щодо захисту.
  • Необхідні умови, що забезпечують додаткову підтримку розвитку громадянського суспільства (хоча їх існування без основних прав та свобод недостатнє для забезпечення сприятливого середовища) та включають: (9) державну підтримку та (10) співпрацю держави та ОГС.

Більше інформації про проєкт: https://www.csometer.info/countries/ukraine

Проєкт «CSO Meter: Empowered for Action», фінансується Європейським Союзом та реалізується European Center for Not-for-Profit Law Stichting (ECNL) та його партнерами: Transparency International Anticorruption Center у Вірменії; MG Consulting LLC в Азербайджані; Civil Society Institute в Грузії; Promo-LEX Association у Молдові; та ІСАР Єднання в Україні.