fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

Новини

Цей рік приніс нам багато викликів в умовах повномасштабної війни, і разом з тим відкрив двері для нового. Було багато всього, різного, і ще багато чого буде. Проте ця війна навчила нас не відкладати важливе на потім.

Згадуємо рік в цифрах та подіях

У 2022 році наша організація продовжила свою місію підтримувати ОГС та покращувати правове середовище діяльності для громадського сектору. Загальний бюджет ІСАР Єднання у 2022 році становив 6 300 000 дол. США ( з них 4 740 000 дол. США було надано організаціям громадянського суспільства (ОГС) як субгранти; 1 560 000 дол. США було спрямовано на такі заходи, як: навчання, адвокаціна робота та інша пряма підтримка).
ІСАР Єднання підтримала та профінансувала 501 проект громадських організацій та благодійних фондів, які у свою чергу  надали безпосередню допомогу 7 мільйонам українців.  Це дозволило ОГС не лише швидко реагувати на виклики, а й підвищити свою спроможність та ефективність у воєнний час та вкотре підтвердити, що організації громадянського суспільства можуть бути надійними партнерами для влади, Збройних Сил та громадян України.

Завдяки швидкому реагуванню команда ІСАР Єднання вже на третій день війни, 26 лютого, оголосила грантовий конкурс «Швидка підтримка спроможностей громадянського суспільства України діяти в надзвичайних обставинах». Для того, щоб допомогти громадському сектору швидко реагувати на виклики, переорієнтувати фокуси діяльності та підтримувати тих, хто опинився в критичній ситуації через війну.

У межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі УНЦПД та ЦЕДЕМ за фінансової підтримки USAID:

60 організаційотримали термінову підтримку  на  суму 32 000 000 грн (близько 1000 000 людей було охоплено).

Запущені грантові конкурси:

Свій організаційний розвиток посилило 190 організацій громадянського суспільства. 

275285834 4963891060390597 3733650483755983665 n 768x1024photo 5231338864986146707 y 2 копия

У межах проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства» (EU Emergency support 4 Civil Society), що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу.

1 450 000 українців отримали допомогу від початку повномасштабного вторгнення:

Вже за перший місяць війни було підтримано 49 організацій. Згодом були запущені інші тематичні грантові конкурси. Загалом за 10 місяців війни термінову підтримку отримали 154 організації з 22 областей України на загальну суму 83 000 000 грн. Це дозволило громадським організаціям та благодійним фондам не лише швидко реагувати на виклики, а й підвищити свою спроможність та ефективність в умовах війни.

У межах проєкту «ТЕРМІНОВА ПІДТРИМКА ЄС ДЛЯ ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА» організації громадянського суспільства отримали різні типи підтримки, зокрема: 

  • Швидку підтримку спроможностей ОГС діяти в надзвичайних ситуаціях - 100 організацій з 22 областей України отримали гранти на загальну суму 36 000 000 грн. За ці кошти вдалося допомогти 150 тисячам осіб, які зазнали негативного впливу війни та адаптувати роботу організацій до нових умов і потреб. 

Завдяки швидкій підтримці було підтримано ОГС у забезпеченні їх роботи як гуманітарних  хабів для ВПО та вразливих груп (зокрема у  містах Харків, Херсон, Мелітополь); у евакуації, організації харчування для вразливих груп, облаштовані та підтримані роботи шелтерів, у наданні психологічної, правової, інформаційної підтримки ВПО та   вразливих груп, у наданні консультацій та психологічної допомоги  родинам військових і зниклих безвісти; у створенні цифрових рішень для пошуку людей у прифронтових громадах, а також швидкого пошуку інформації у громадах в умовах війни у навчанні домедичній  допомозі, у забезпеченні роботи критичної інфраструктури громад (закупівля генераторів для забезпечення водопостачання), у організації міжнародного фандрейзингу у навчанні вчителів працювати з травмованими дітьми в громадах, які пережили окупацію.   

  • Інституційну підтримку ОГС для масштабування їх роботи - це унікальний конкурс в умовах повномасштабної війни, який допомагає громадським організація продовжувати свою діяльність в надзвичайно складних умовах і масштабувати свої послуги. Інституційну  підтримку отримали 15 організацій, які у свою чергу підтримають 1 млн 300 тисяч людей в Україні. Сума грантової підтримки становить 18 000 000 грн. 

Завдяки інституційній підтримці було підтримано ОГС у забезпечення масштабування їх роботи у адвокації та апробації алгоритмів для отримання відшкодування за пошкоджене і зруйноване житло громадянами, у міжнародному фандрейзингу для допомоги дітям, шелтерам, прихисткам, лікарням; у допомозі людям, які отримали травму спинного мозку інтегруватися в цивільне життя адмініструванні та посиленні спроможностей гуманітарних хабів для залучення та ефективного розподілу гуманітарної підтримки, у підтримці ветеранських просторів/центрів підтримки ВПО для збільшення їх сталості та подальшого перетворення в Центри стійкості громад (ГО «Простір можливостей»), підтримці вагітних жінок та пологових будинків, що постраждали від війни у наданні правової допомоги з питань захисту своїх прав, відновлення порушених прав, які відбуваються у зв'язку з мобілізацією, проходженням військової служби, отриманням пільг та виплат тощо та інших критично важливих в умовах війни активностях. 

  • Підтримку спроможностей ОГС у документуванні воєнних злочинів - у межах цього грантового конкурсу було підтримано 24 організації на суму 11 000 000 млн грн. За час реалізації проєктів з лютого 2022 року було задокументовано більше 700 воєнних злочинів. 

Завдяки отриманій підтримці ОГС документують воєнні злочини, розробляють методологію документування випадків негативного впливу на довкілля військових дій проводять екологічний моніторинг ґрунтів територій та об'єктів природно-заповідного фонду (ПЗФ) Приазов’я, навчають цивільне населення правильно фіксувати злочини відповідно до вимог міжнародного кримінального права, проводять загальнонаціональне опитування, яке дозволить визначити позицію українців щодо розбудови національного механізму правосуддя за наслідками найтяжчих злочинів скоєних росією, посилюють взаємодію організацій громадянського суспільства з Офісом Уповноваженого ВРУ з прав людини, щодо співпраці у напрямку документування воєнних злочинів (зокрема в місцях несвободи, психіатричних лікарнях, дитячих будинках, будинках для літніх людей тощо), формують доказову базу персональних санкцій через моніторинг та документування ситуації в системі освіти на тимчасово окупованих територіях, встановлюють невідомі деталі атаки на Маріупольський драмтеатр та займаються реконструкцією цієї події, фіксують та документують пошкодження, які зазнали релігійні споруди внаслідок воєнних дій росії в Україні, а також злочинів проти релігійних лідерів різних конфесій, проводять адвокаційну роботу з поширення інформації про воєнні злочини рф щодо системи охорони здоров’я України задля притягнення росії до відповідальності. 

  • Підтримку ОГС для посилення їх у протидії пропаганді та дезінформації - 17 проєктів громадських організацій охоплять мільйон людей на території Україні та за її межами (Польща, Німеччина, Чехія). Проєкти різного формату: відео, статті, виставки, - всі вони розкриватимуть правдиві факти та новини як сучасної війни, так історичні події, які були викривлені  російською пропагандою.  

Підтримані організації викриватимуть дезінформацію та маніпуляції в інфополі українців за кордоном, передусім в Польщі, Німеччині та Чехії, виготовлятимуть відеоконтент про деокуповані регіони, історії реальних людей для промоції за кордоном, формуватимуть та просуватимуть контент, який протистоятиме наративам занепаду та програшу, що поширюється ворогом, готуватимуть матеріали про те, як формуються когнітивні упередження в російській пропаганді, надаватимуть підтримку регіональним медіа в найбільш уражених регіонах (Харківська, Чернігівська, Миколаївська, Сумська, Запорізька, Одеська, Херсонська, Київська області), поширюватимуть інформацію серед мешканців Донеччини через українське радіомовлення в умовах ізоляції від українського інформування, продовжуватимуть виробництво радіопередачі «Русскій фейк…» та наповнення контентом платформи UkraineWorld для посилення протидії російській пропаганді та дезінформації серед закордонної аудиторії, створять інтерактивну міжнародну виставку, яка охопить 50 різних локацій та продукуватимуть контент орієнтований на протидію дезінформації в регіонах, що піддаються особливому впливу пропаганди та дезінформації. 

дд

«Люди для людей: світ рятує українські громади» - це унікальна грантова програма, що була реалізована завдяки іноземним донатам від людей з усього світу у межах міжнародної фандрейзингової ініціативи, яку ІСАР Єднання запустила серед іноземців з початком повномасштабного вторгнення росії в Україну. 

Усі зібрані кошти від звичайних громадян інших країн через надання грантів українським громадським та благодійним організаціям були спрямовані на підтримку місцевих громад та людей, які опинилися у скруті через війну. Кожна зібрана копійка від людей була ефективно витрачена на допомогу постраждалим українцям, на покращення якості їхнього життя. 

У результаті спільними зусиллями було залучено $324,268.73 завдяки яким ми змогли підтримати 56 проєктів. Загалом було отримано 546 заявок. 

Більш детальніше про кожен із проєктів запрошуємо ознайомитися на нашій інтерактивній карті тут. 

Події року

Квітень: ми зібрали активістів у Варшаві на міжнародну конференцію «Після війни: переосмислення майбутнього громадянського суспільства», щоб обговорити виклики війни і скоординувати наші дії.

150 учасників –представників громадського сектору, 106 спікерів, 28 панельних сесій.

Конференція проводилася Ініціативним центром сприяння активності та розвитку громадського почину «Єднання» (ІСАР Єднання, Україна) та Фундацією розвитку системи освіти (FRSE, Польща) за фінансової підтримки Посольства США в Україні та Чорноморського Фонду регіонального співробітництва, проєкт Німецького фонду Маршалла. Партнери конференції: Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», Європейський Союз у межах проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства» та Координатор проєктів ОБСЄ в Україні. 

 

розсилка3

Червень: ми зібрали волонтерів усієї країни на «Саміт волонтерських та гуманітарних ініціатив: прокладаємо шлях до вирішення викликів разом».

180 учасників, 90 спікерів, 12 активностей (панельні дискусії, круглі столи, презентації).

Cаміт проводився ІСАР Єднання у партнерстві з Львівською обласною військовою адміністрацією за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», Посольства США в Україні та Європейського Союзу в межах проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства».

розсилка4

Липень: у рамках Міжнародної конференції з питань відновлення України – Ukraine Recovery Conference (URC 2022) у Лугано ми організували захід для громадських активістів "Прокладаємо шлях до успішного та інклюзивного процесу відновлення України". Обговорили шляхи відновлення, реконструкції та модернізації України із залученням організацій громадянського суспільства.

Організатори заходу - Антикорупційна ініціатива ЄС (EUACI), Коаліція Реанімаційний пакет реформ та Ініціативний центр сприяння активності та розвитку громадського почину (Єднання) у рамках проєктів Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства, що фінансується Європейським Союзом та Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку.

 

розсилка 6

Вересень: провели Інтерактивну сесію «Навігатор громадянського суспільства»як  частину конференції «Зі стійкості до відновлення: ключова роль громадянського суспільства України», що була організована Міжнародним фондом «Відродження». І напрацювали з лідерами громадського сектору документ - путівник для громадянського суспільства при різних можливих сценаріях розвитку подій в Україні. Ознайомитися з напрацюванням можна тут.

Інтерактивна сесія «Навігатор громадянського суспільства» була організована ІСАР Єднання у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства», який реалізовується у консорціумі з УНЦПД та ЦЕДЕМ за фінансування Агентства США з міжнародного розвитку.

Захід був частиною конференції «Зі стійкості до відновлення: ключова роль громадянського суспільства України», що організована Міжнародним фондом «Відродження» за підтримки Європейського Союзу.

розсилка 7

Грудень: попри всі загрози і виклики ми провели 11-й Форум розвитку громадянського суспільства «Основний елемент». Форум цьогоріч пройшов в Україні та Грузії і зібрав 650 учасників(-ць) офлайн та 3 000 - онлайн. 70 спікерів, 4 синхронних локацій, 7 панельних та інтерактивних дискусій, 8 навчальних воркшопів, 16 волонтерських історій, 12 донорських презентацій, 11 партнерських виставок та презентацій від соціального бізнесу, - все це, щоб посилити  організації громадянського суспільства і надихнутися працювати на перемогу далі.

11 щорічний Форум розвитку громадянського суспільства проводиться Ініціативним центром сприяння активності та розвитку громадського почину ”Єднання” (Єднання) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) у межах проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”, який реалізовується “Єднання” у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ); за фінансової підтримки Європейського Союзу в межах проєкту ”Термінова підтримка Європейського Союзу для громадянського суспільства”, який впроваджується “Єднання”; за фінансової підтримки проєктів ПРООН “Цифрові, інклюзивні, доступні: підтримка цифровізації державних послуг в Україні” та “Громадянське суспільство задля розвитку демократії та прав людини в Україні”, що фінансуються Урядом Швеції та Данії відповідно; за фінансової підтримки Асоціації сприяння різноманіттю, діалогу та освіті (Австрія); за фінансової підтримки Фонду ім. Ч.С. Мотта; за фінансової підтримки проекту “Програма сприяння громадській активності “Долучайся!”, що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.

розсилка8

Дякуємо нашим партнерам, грантерам, міжнародним донорам за взаємодію, співпрацю, можливість разом експериментувати, знаходити нестандартні рішення, разом зростати і посилювати одне одного.

Дякуємо ЗСУ та усім волонтерам, які виборюють ціннісне майбутнє для усього вільного світу.

Розвиваємо громадянське суспільство і разом йдемо у переможний 2023 рік.

christmas card ednannia