fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

Новини

Громадські організації є якісними та ефективними надавачами соціальних послуг. Для того, щоб створити можливість спрямувати кошти державного бюджету на їх підтримку, держава фінансуватиме громадські об’єднання, що надаватимуть соціальні послуги людям з інвалідністю. З 2023 року цей напрямок у державній підтримці є пріоритетним. Оскільки держава має належним чином реагувати на потреби людей в умовах війни, приділяючи особливу увагу найменш захищеним категоріям населення, зокрема особам з інвалідністю.

Як стати надавачем соціальних послуг? Яким критеріям необхідно відповідати? Який порядок включення до реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг? Які існують стандарти надання соцпослуг на законодавчому рівні? Про це йшла мова під час вебінару «Надання соціальних послуг за рахунок державних коштів - що потрібно врахувати?».

Переглянути запис вебінару за посиланням. 

 

ввв

- «В умовах повномасштабної війни значно більша кількість людей потребує підтримки, допомоги. Особливо це стосується найбільш вразливих категорій населення, у тому числі осіб з інвалідністю. Державі одноособово важко справитися з цією ситуацією і дуже важливо залучати інститути громадського суспільства, громадські об’єднання, громадські організації для спільної взаємодії в цьому напрямку», - говорить Віталій Музиченко – генеральний директор Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю.

ввв1

- «На сьогодні вже запрацювала в єдиній інформаційній системі соціальної сфери підсистема «Реєстр надавачів соціальних послуг». До даного реєстру включаються юридичні особи, а також фізичні особи підприємці. Щоб до нього включитися надавач соцпослуг повинен подати суб’єкту реєстрації, або центру надання адміністративних послуг за місцем своєї реєстрації перелік документів. Обов’язок до внесення до реєстру надавачів соцпослуг покладений на місцеві органи влади», - зазначив Олександр Котенко – державний експерт Міністерства соціальної політики України.

пп4

Також під час вебінару своїм практичним досвідом надання соціальних послуг (супровід осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах, денний догляд, догляд вдома) поділилися Ірина Семенко – представниця проєкту «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe), Яніна Левковська – представниця ГО «Спілка самаритян України. Київське об’єднання», Надія Майорова – представниця ГО «Родина для осіб з інвалідністю».

- «Соціальний супровід сімей, осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах – це комплексна послуга, одна із найпоширеніших у нашій країні, і вона надається переважно центрами соціальних служб, або центрами надання соціальних послуг. Зазвичай вона розглядається, як ключова у роботі з батьками, щоб розвинути спроможність батьків, ресурси батьків, щодо виховання і догляду дитини. Надання цієї послуги регулюється державним діючим стандартом від 2016 року. На разі Мінсоцполітики спільно з нашим проєктом розробили оновлений проєкт стандарту, який вже в травні почне своє пілотування. Ці зміни були необхідні, щоб підвищити якість цієї послуги, а також привести цю послугу у відповідність до законодавства, яке було оновлено в ході Реформи соціальних послуг і Реформи децентралізації», - говорить Ірина Семенко – представниця проєкту «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe).

- «Послуга догляд за дітьми з інвалідністю для нас дуже наболіла. Категорія дітей, яких ми обслуговуємо – діти з інвалідністю підгрупи «А», - це діти, які не мають можливості пересуватися. На сьогодні ми обслуговуємо 80 таких дітей. Цю послугу у нас з 2019 року закуповує місто Київ за кошти місцевого бюджету в межах соціального замовлення. Ми чітко притримуємося державного стандарту догляду вдома. Ми були ініціатором змін до цього стандарту, які були внесені в 2021 року, саме для дітей з інвалідністю. Оскільки більшість мам з такою категорією дітей з інвалідністю самотні, постійно прив’язані до своєї дитини, яка росте, і з кожним роком мамі все складніше надавати їй цю послугу своїй дитині. Тому, ми прийняли рішення і разом з Департаментом соціальної політики м. Києва і з Київською міською адміністрацією запровадити в рамках соціального замовлення таку послугу, що надається безоплатно», - поділилася досвідом Яніна Левковська – представниця ГО «Спілка самаритян України.

Також представниці громадського сектору розповіли про те, як відбувається оцінка потреб та як організаціям створити індивідуальний план, що буде ефективним на практиці.

Завантажити презентації спікерів:

Віталій Музиченко «Надання соціальних послуг за рахунок державних коштів -що потрібно врахувати?»

Ірина Семенко, експертка проекту Уряду Канади «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe) «Соціальний супровід сімей/осіб, які перебувають в складних життєвих обставинах»

ГО «Родина для осібз інвалідністю»: «Досвіднаданнясоціальноїпослуги“деннийдогляд для дітейз інвалідністю»

Спілка Самаритян України Київське Об’єднання «Надання соціальної послуги «Догляд вдома» для дітей з інвалідністю»